Je kunt ervan dromen, je kunt erover lezen of je kunt het ervaren. Jij beslist...

Voor de duidelijkheid, runner's high heeft niet enkel betrekking tot hardlopen. Bij alle sporten waarbij de hartslag voldoende omhoog gaat, kan met dit effect bereiken. Deze term wordt gebruikt voor het gelukzalig gevoel dat je kan ervaren tijdens een (zware) fysieke inspanning.

Tal van onderzoeken wezen in het verleden al uit dat sporten stress vermindert, het algemeen welzijn bevordert en dat het een goede kuur zou zijn in de bestrijding van ziektes als depressie, angststoornissen, en dementie. Sporten is gezond: je wordt er fitter van en na een stevige work-out voel je je vaak niet alleen fysiek beter maar ben je oprecht gelukkiger!

Dat mentale aspect hebben we te danken aan endorfines. Tijdens het sporten worden er in de hersenen endorfines aangemaakt. Endorfines zijn neurotransmitters. Neurotransmitters zijn boodschappers van je hersenen en geven prikkels van de ene naar de andere zenuwcel. Dit zijn de stoffen in ons brein die ervoor zorgen dat pijnprikkels minder snel toegang vinden tot ons zenuwsysteem, waardoor we letterlijk minder pijn voelen. Naast pijnonderdrukker werkt het ook weerstandsverhogend, zorgt het voor een geluksgevoel en vermindert het angst.

Hoe meer endorfines in het bloed, hoe meer onderdrukking van pijn en hoe hoger het gevoel van euforie.

Nog meer weten? Check even dit kort videofragement. https://www.youtube.com/watch?v=VJOHhmvFXD0