Gezonde voedingsgewoontes aanleren kan best lastig zijn. Je moet je bewust zijn van elke keuze dat je maakt.

Eet ik er nog één? Hoeveel groenten schep ik op? Drink ik nog een glas? Ik ga eerst mijn groenten opeten. Ik neem fruit mee als tussendoor.

Dit zijn slechts enkele keuzes die je moet maken. Onderzoek toont aan dat we dagelijks zo'n 200(!) voedingskeuzes maken. Gelukkig zijn een groot deel van deze keuzes niet bewust. Je pelt automatisch je mandarijn, maar je moet bewust de keuze maken om die mandarijn mee te nemen.

Maak het jezelf gemakkelijk om een gezonde keuze te maken. ALs je deze voedingsmiddelen in huis hebt, heb je altijd een gezonde optie binnen handbereik.

1. Noten / Zaden en pitten

Noten zijn kleine pakketjes vol vitamines, vezels en gezonde vetzuren. Ze hebben een beschermende werking op hart- en vaatziektes en hebben een gunstig effect op cholesterolgehalte. Ideaal als snack, door een salade of bij een vegetarische maaltijd. Rooster ook eens wat zaden in een pan en besprekel ze over je yoghurt voor een extra crunch.

2. Amandelmeel

Het woord zegt het zelf, meel van amandelen. Dit meel is glutenvrij en kan perfect gebruikt worden bij zelfgemaakte tussendoortjes. Denk maar aan bananenbrood of amandelcake. Het zit ook vol van vitamines, mineralen en verzadigde vetzuren.

3. Havermout

Haver is een graan. Havermout is de geplette graankorrel. Deze is glutenvrij en zit vol van de vezels. Je kunt het gebruiken als ontbijt met wat warme melk, als basis voor je granola of om koekjes mee te bakken. Multi inzetbaar dus.

4. Olijfolie

Om te bakken en braden of als dressing over een salade. Een extra portie gezonde (onverzadigde) vetzuren bij je maaltijd en je lichaam is je dankbaar.

5. Diepvriesfruit / diepvriesgroenten

Deze producten worden meteen na de oogst ingevoren en bevatten zo vaak even veel (of soms nog meer) voedingsstoffen dan verse varianten. Blauwe bessen door de yoghurt 's ochtends of snel nog wat groentjes in de wokpan voor het avondeten. Snel de diepvries vullen is dus de opdracht!

Maak het jezelf gemakkelijk om gezonde keuzes te maken en zorg ervoor dat je deze 5 altijd in huis hebt!