Groepslessen zijn geen nieuw concept maar het heeft de laatste tijd weer heel wat trends gekend. Crossfit, spinning, zumba, small group training, ... Trainen in groep is niet alleen goed voor de fysieke toestand maar ook het mentale aspect mogen we niet onderschatten. Je vindt je buddy, je staat er niet alleen voor. Samen ga je door je workout en haal je het beste in elkaar naar boven, elke training opnieuw.

Small group training, tennissen met vriendinnen, gaan wandelen met het gezin, … Hieronder volgen enkele specifieke voordelen waarom trainen & bewegen in groep zo goed voor je is.

Het verhoogt je motivatie & inzet.

Samen trainen met anderen verhoogt je inzet omdat je je voor iets engageert. ‘No shows’ en annulaties gaan opvallen bij anderen en positieve groepsdruk zorgen ervoor dat je niet zo snel zult opgeven. Voor de meeste mensen het is moeilijk om stabiel te blijven op gebied van workout routine. Maar als je een bepaalde groep hebt dat je de nodige motivatie biedt gaat dit al een stuk makkelijker.

Wist je dat? De gezonde ondernemingen (zoals gezond eten of sporten) van anderen, ons beïnvloeden. Ook voelen we ons aangetrokken tot het trainingsgedrag van de mensen rond ons heen. Laat je dus omringen door mensen die je inspireren en motiveren en volg hun goeie voorbeeld.

Je gaat je NOG meer inzetten.

Het Kölher effect toont aan dat niemand de zwakste van de groep wil zijn. Wanneer het op algemene fitheid aankomt is dit niet anders. Hierdoor zal je die oefening nog nét wat langer volhouden. Het zorgt voor een gezonde competitie. Zien wat anderen kunnen stimuleert je om nog dat tikkeltje meer te geven.

Studie toont aan dat, wie de plank uitvoert met een partner, zijn tijd verbetert met 24%.

Het maakt je gelukkig.

Iedereen kent de runners high. Het vrijkomen van endorfines bij zware fysieke inspanning. Een groepsactivitiet kan ook leiden tot het vrijkomen van deze stof buiten alleen fysieke inspanning. Eén manier is glimlachen. In studies is aangetoond dat glimlachen het niveau van endorfine verhoogt. Dus als je in een geweldige groep zit of met een groot aantal mensen aan het trainen bent, kan dat soort gezellig gevoel geven buiten de 'high' van je zware training. Een bijkomend voordeel van deze stemmingsboost is dat je je beter en energieker voelt om de oefeningen te voltooien wanneer je jezelf hard duwt en door moeilijkere delen van je training worstelt.

Je vindt ondersteuning en wordt deel van het team.

Als we met andere mensen trainen, kunnen we een gevoel van kameraadschap krijgen. Iedereen is er voor het zelfde doel. De mensen die je elke week in een groepsles ziet, worden uiteindelijk je vrienden en willen je elke week terugzien.

Er wordt een band gecreërd wanneer je als groep zweet, puft en afziet tijdens een workout.