Gezond eten en voldoende bewegen is vaak al een hele opgave. Maar tijdens de feestdagen wordt onze wilskracht en doorzettingvermogen tot het uiterste gedreven. Hier volgen enkele tips om je hierbij te helpen!

Ontbijt. Tijdens de feestdagen eten we doorgaans meer dan anders. Om de ‘schade’ te beperken wordt het ontbijt vaak overgeslagen. Voeding wordt vaak enkel gezien als een aantal kilocalorieën dat men inneemt, zonder te denken aan wat het doet met je lichaam. Na een nachtrust heeft het lichaam de energiereserves aangesproken. Deze moeten worden aangevuld in de ochtend, ook tijdens de feestdagen. Ontbijten zorgt er ook voor dat de verbranding in gang wordt gezet voor de rest van de dag. En als deze stellingen je nog niet overtuigd hebben, ontbijten zorgt ervoor dat je de rest van de dag minder zult eten! Geniet dus maar met volle teugen van een gezond en evenwichtig ontbijt.

Blijf klassiek. Feesten wordt heel vaak gekoppeld aan alcohol.Alcohol moet absoluut niet verboden worden maar bewust ermee omgaan is wel een must.Als men gaan kijken naar het aantal kcal een bepaalde drank aanbrengt kom je het volgende uit.

Wacht - wacht - wacht. Tijdens het verteringsproces worden bepaalde stoffen naar de hersenen gestuurd. Deze zorgen ervoor dat wij een gevoel van verzadiging ervaren. Het duurt echter een tijdje vooraleer al deze signalen opgevangen, verstuurd en geïnterpreteerd worden. Als je je maaltijd te snel na elkaar opeet, kan het zijn dat je meer inneemt dan je lichaam wel nodig heeft. Het loont dus altijd even te wachten en ‘ je eten te laten zakken’. Zo geef je je lichaam de tijd om de juiste signalen te geven.

Kleinere happen – kleinere slokken – kleinere porties. Eten met kleine happen kan veel verschil maken. Alleen al door met een kleine lepel te eten, of uit een klein kommetje, voel je je sneller vol. Kies ook eens voor een kleiner glas. Op familiefeesten is er doorgaans een groter aanbod dan op een doordeweekse dag. Neem indien mogelijk van alles een kleine portie zodat je van alles iets kunt proeven zonder dat je je moet volproppen.

Blijf bewegen. Kies ervoor om je kerstinkopen niet online te doen maar duik de stad in en wandel uren door de winkelstraten. Mooi weer? Ga na het eten een wandeling maken met de hele familie. Hierdoor ga je je eten beter verteren, je hebt een extra beweegmoment en je blijft minder lang aan de koffie en koekjes hangen.

Er is nog 1 tip dat ontbreekt in dit lijstje. GENIET. Het is de mooiste tijd van het jaar. Geniet van elkaar en van het lekkere eten op tafel.