Wist je dat het lichaam voor 60 % uit water bestaat? EN wist je dat we gemiddeld 2 tot 2.5 liter per dag aan vocht verliezen, zonder het zweten tijdens het sporten erbij te tellen?

Dit toont aan dat je minimum 1.5 liter vocht (liefst in de vorm van water) moet innemen om dit verlies te compenseren. En wat dan met de andere liter vocht? In de vaste voedingsmiddelen zoals fruit en groeten zit ook vocht waardoor je aan die 2.5 liter komt.

Wat is de functie dan van al dat vocht? Het is goed voor het functioneren van onze geest, houdt huid en lichaam gehydrateerd, geeft je metabolisme een boost en zorgt ervoor dat afvalstoffen makkelijker de weg naar buiten vinden. Het regelt de lichaamstemperatuur en is een transportmiddel voor allerhande stoffen. Redenen genoeg dus om dagelijks anderhalve liter water te drinken, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Onderstaande tips helpen je hierbij.

1.Goed begonnen

Zet een groot glas water naast je bed en drink het meteen nadat je opstaat. Je krijgt er meer energie van en je lichaam heeft meteen al een gedeelte van het vocht dat het 's nachts verloren is weer aangevuld. Zelfs al drink je 's ochtends normaal een grote kop thee bij het ontbijt is het niet slecht om zelfs voor die gewoonte nog een groot glas water te drinken. Zo zet je meteen de toon voor de rest van de dag.

2. In het oog

Plaats een groot vrolijk waterglas of drinkflesje op je bureau dat je regelmatig gaat vullen. Iedere werkplek is verplicht om zijn werknemers van drinkwater te voorzien. Wie niet gewoon is om vaak te drinken kan best geen te grote fles/glas water op zijn werktafel plaatsen: dat werkt ontmoedigend.

3. Onderweg

Neem altijd een klein flesje water mee in je handtas. Wanneer je op een dood moment aan de tramhalte naar je smartphone wil grijpen zal je eraan herinnerd worden dat je water moet drinken - wie slim is drinkt dan ook effectief.

4. Voor de maaltijd

Drink altijd een of twee glazen water voor je aan je maaltijd begint. Op die manier went je lichaam aan het gevoel om veel water in zich te hebben, en bovendien zal je ook minder eten omdat je je sneller voldaan voelt.

5. Leng drankjes aan

Ben je verzot op vers vruchtensap? Je hoeft niet meteen volledig af te kicken van deze gewoonte, maar je kan ook stap voor stap je glaasje fruitsap aanlengen met water.

6. Kies voor gezonde bubbels

Frisdrankfanaten vinden plat water misschien niet heel erg spannend, kies daarom voor spuitwater: de bubbels zullen al een ietwat herkenbaar gevoel oproepen.

7. Geef smaak

Water te flets voor jou? Waarom geef je je water geen smaakje met citroensap, komkommer, limoen of watermeloen.

8. Tellen

Hou bij hoeveel glazen water je drinkt per dag. De aanbevolen hoeveelheid is 1,5 tot 2 liter water per dag, wat wil zeggen dat je dagelijks toch zeker acht glazen water zou moeten drinken. Maak er een spelletje van en hou je waterinname bij.

9. Zet een wekkertje

Zorg ervoor dat dit wekkertje elk uur afgaat zodat je erbij stil staat dat het weer tijd is om te drinken.

10. Wacht niet tot je dorst krijgt

Het gevoel van dorst is een teken van het lichaam dat er al een tekort is aan vocht. Als je dorst krijgt is er dus al een tekort. Laat het dus niet zover komen.