De ganse dag door worden wij geconfronteerd met eten en drinken. Je maakt per dag gemiddeld 200 à 300 keuzes als het op voeding aankomt. Welk tussendoortje neem je? Zul je nog eens opscheppen? Eet je nu al iets of wacht je nog even? Ketchup of mayonaise? ...

Moesten wij elke keer over deze vragen moeten nadenken, dan is er geen tijd meer over om de dagelijkse taken te vervullen. Daarom leven wij voor een groot deel op automatische piloot en denken we minder na over deze keuzes. Het probleem hierbij is dat we er ons vaak niet bewust zijn van de signalen dat het lichaam ons geeft en dat we vaak te veel eten.

  • Je eet je lunch om 12 uur. Waarom? Omdat het 12 uur is.

  • Je staat bij de bakker en je neemt een taartje mee (hoewel je geen specifieke reden hebt) . Waarom? Omdat het er mooi uit ziet.

  • Je stopt bij het wafelkraam en bestelt een wafel (terwijl je net je lunch op hebt). Waarom? Omdat het zo lekker ruikt.

  • Je komt thuis na een zware werkdag en na het avondmaal geniet je nog van een zakje chips. Waarom? Omdat je het verdient hebt na zo een zware dag!

Herkenbaar? Als je last hebt van snoepbuien, of als je regelmatig meer eet dan je je voorgenomen had, dan helpt het om je gevoel van honger te gaan onderzoeken en benoemen. Hieronder volgen de verschillende soorten honger. Door deze te gaan herkennen word je je bewuster van je lichaam/gedachten en ga je enkel eten als je lichaam om voedingsstoffen vraagt. (En niet omdat dat taartje er zo mooi uit ziet na een zware dag op het werk;-))

Mindful eten maakt een onderscheid tussen 7 soorten honger, die elk bij een specifiek deel van het lichaam horen.

1. Hoofdhonger

Je hoofd bepaalt wat je zult eten. Deze keuzes hebben niets te maken met hongergevoel maar wel met gebod en verbod.

" Ik zou beter nu nog een extra boterham eten want deze middag zal ik misschien geen tijd hebben om deftig te lunchen."

" Dit past niet bij mijn 'dieet', dit kan ik beter laten liggen."

" Ik heb vandaag al gezondigd, dan kan ik net zo goed al aan de chips beginnen.".

2. Ooghonger

Hierbij zijn het je ogen die je doen eten. Word je bewust van deze soort honger en geef je ogen de kost. Geniet van de rijkelijk gevulde tafel of het mooie versierde taartje. (Maar hou het enkel bij kijken).

" Dat ZIET er allemaal zo lekker uit, dit moet ik proberen."

" Zo'n mooie artisanale broden, ik wil ze allemaal proeven."

" We nemen de grote sushi boot. Dat ziet er altijd zo mooi uit!"

" Ik eet mijn bord altijd leeg."

3. Neushonger

De term zegt het zelf. De geur is hierbij bepalend.

Je hebt thuis ontbeten, maar de geur van de warme bakkerswinkel drijft je naar binnen. De geur van versgebakken appeltaart of een zomerse barbecue, ... Laat jezelf toe om te genieten van deze geuren!

4. Mondhonger

Hier heeft het onderbewuste echt de bovenhand. Is het nu de routine van het kauwen, de textuur van die knapperige chips of doe je het voor het frisse gevoel van een stuk fruit?

Je mond is een zeer complex orgaan. Het zorgt ervoor dat je smaken kunt onderscheiden, dat je voeding kunt vermalen maar ook dat je er verschillende texturen mee kunt onderscheiden.

5. Harthonger

Dit is één van de klassiekers binnen het mindfull eten. Dit heeft alles met gevoelens te maken. Wat voel je? Blijdschap? Verdriet? Eenzaamheid? Waar hongert je hart nu echt naar? Naar verbinding, naar contact, naar troost, waardering? Welke behoeften wil je graag vervullen?

" Hoera, gefeliciteerd met je verjaardag! Daar drinken we ééntje op!"

" Pfffff, wat een vervelde dag op het werk. Dat verdient een extra glaasje wijn!"

" Ik heb even in niets geen zin! Behalve in de pot met ijs!"

6. Maaghonger

Inderdaad, de 'echte' honger. Je maag trekt, voelt leeg en kan zelfs gaan knorren. Je hebt te lang niet gegeten.

Geef het lichaam wat het nodig heeft. Een gezonde en evenwichtige maaltijd of tussendoortje.

7. Lichaamshonger

Deze honger situeert zich op celniveau.

De cellen in het lichaam schreeuwen om voeding. Wanneer je bijvoorbeeld trillerig of zweverig wordt, geeft het lichaam in principe aan dat het een suiker tekort heeft. Wanneer je een uur veel zweet in de sportschool, krijg je heel erg trek in zout. Na enkele dagen op fastfood te overleven hunker je naar een volwaardige maaltijd. Soms kan het heel lastig zijn om deze signalen van het lichaam te herkennen.

Tips

Nu je weet welke soorten honger er bestaan is het leuk ( maar ook best wel moeilijk) om zelf eens na te gaan welke soorten honger hij ervaart. Hieronder volgen nog enkele tips.

  • Probeer 1 maaltijd per dag te bepalen welke soort honger je hebt. Het is heel vermoeiend om je de hele dag te focussen op de soorten honger.

  • Als je denkt dat je honger hebt, drink dan eerst 2 glazen water. De hersenen geven hetzelfde signaal af wanneer honger of dorst ervaren wordt.

  • Probeer niet te oordelen. Eten uit ooghonger is geen schande. Het gaat erom dat je deze verschillende soorten honger leert ontdekken en ermee leert om te gaan. Dit is een proces met vallen en opstaan.

Hulp nodig?

Geef een seintje!