Op het etiket van de meeste producten staat precies beschreven welke ingrediënten in welke hoeveelheid aanwezig zijn. Daardoor kun je betere keuzes maken in wat je koopt, zou je denken... Maar dan moet je weten wat er op de labels staat, en hoe je ze moet interpreteren. Want laag in kcal betekent niet altijd ‘gezond’, en hoog calorieën betekent niet altijd ongezond. Door het etiket grondig te gaan lezen kun je heel veel informatie te weten komen over het product. Maar waar moet je nu op letten? Hieronder volgen enkele voorbeeldjes uit de praktijk…
Voor een rode vruchtendrank zitten er maar weinig vruchten in. Van de aardbei, framboos en kers zit elk namelijk maar 0,01% sap in deze drank. De voorkant van deze verpakking laat ons iets helemaal anders zien. Men zou verwachten dat deze drank vol van gezond rood fruit zou zitten, maar niets is minder waar.
Het grootste deel van de drank bestaat uit appel en banaan, vanwege de natuurlijke zoete smaak en textuur. Dit staat echter niet op de voorkant. De 0,03% tarwegras en 0,4% lijnzaad zouden de smoothie wel uniek maken. 0,03% tarwegras vinden wij vooral uniek weinig.
Enkele nuttige tips bij het lezen van etiketten
1. De ingrediënten staan steeds vermeld in dalende volgorde van aandeel.
Als je naar de ingrediëntenlijst gaat kijken kan je op korte tijd heel veel te weten komen. Deze ingrediënten moeten altijd van hoogste aandeel naar laagste geordend staan. Als je bijvoorbeeld bij een ‘gezonde mueslireep’ als eerste ingrediënt “suiker” ziet staan, dan is die reep opeens toch niet meer zo gezond als men beweert. Of een reep met zomerfruit die maar 8% fruit bevat,… Niet wat je zou verwachten toch? Soms gaat men je ook lokken met bepaalde gezonde ingrediënten of superfoods. Maar indien dit ingrediënt zich dan achteraan het lijstje bevindt, dan weet je dat het aandeel van dit product verwaarloosbaar is.
2. Ken de synoniemen van suiker.
Er is al heel wat te doen geweest rond de negatieve invloed van toegevoegde suikers op onze gezondheid. Daar zijn ook de producenten zich van bewust. Sommige mensen letten al op wat voor producten veel suiker bevatten en laten deze dan ook verstandig links liggen. Dat is natuurlijk niet hetgeen de producent wilt. Er zijn nog heel wat andere benamingen voor suiker zoals glucose, fructose, glucose-fructosesiroop, sacharose, sucrose, maltodextrine, dextrose, druivensuiker, invertsuiker, rietsuiker, melasse(stroop), kandijsuiker, basterdsuiker, kristalsuiker en vanillesuiker. Hierdoor wordt het percentage geraffineerde suikers verdeeld over 2 ingrediënten waardoor het meer achteraan de lijn gaat staan. Zo krijg je als consument de indruk dat het product veel minder suikers bevat dan in werkelijkheid het geval is.
3. Let ook op voor de portiegroottes bij de voedingswaardetabel.
Bij de meeste producten staat de voedingswaarde vermeld per 100g en per portie. Maar laat je niet misleiden door de aangegeven portie op de verpakking. Het gebeurt wel vaker dat er als portie bijvoorbeeld 19g vermeld staat, als het gaat om koekjes die per 3 (dus 57g) verpakt zijn. En wie heeft er zoveel discipline om 1 of 2 koekjes uit die verpakking te nemen en de rest te bewaren? In dit geval is de voedingswaarde per 19g niet echt een goede indicatie.
Hetzelfde verhaal zien we bij de ontbijtgranen. Heel vaak worden deze porties niet gewogen en gebruikt men meer dan de aanbevolen portiegrootte. Dat wilt dus ook zeggen dat je de extra voedingsstoffen binnen krijgt. Zowel de goeie als de minder goeie. 40 gram zijn slechts 3 eetlepels….
4. Minder vet of verlaagd vetgehalte = vaak meer suiker.
De voorbije jaren heeft men ons (onterecht) ‘ bang’ gemaakt van vetten. Zij zijn de grote boosdoener! Hierdoor proberen veel mensen de vetten te vermijden. Ook hier spelen de producenten goed op in. producten waarop staat “ 35% minder vet” of “ verlaagd vetgehalte” scoren dan ook zeer goed de dag van vandaag!
Minder vet wilt ook zeggen minder smaak. Minder smaak, minder lekker. Dit kunnen de producten zich niet veroorloven. Daardoor wordt dit smaakverlies vaak gecompenseerd door extra suikers of andere ongezonde ingrediënten toe te voegen.
Maar het mentale aspect speelt hier ook een grote rol. Doordat men gefocust is op het feit dat er minder vetten in zitten, en dus “zogezegd” gezonder zijn, zal er meer van dat product gegeten worden en zal er uiteindelijk toch meer geconsumeerd worden dan als men het gewone reguliere product zou eten.
Bron: iamafoodie.nl
Het is gewoon belangrijk dat je zoveel mogelijk probeert te weten wat je nu precies eet. Door zo veel mogelijk zelf te maken heb je perfect een overzicht over hoeveel suikers en vetten bepaalde producten bevatten. En niet enkel de invloed op de hoeveelheden zijn hierbij een voordeel... Bij home-made producten voeg je geen bewaarmiddelen, kleur-of smaakstoffen toe. Hoe puurder het product hoe beter. Hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter (in de meeste gevallen).
Maar... Het is niet mogelijk om alles zelf te maken, dat weet iedereen, vandaar dat het belangrijk is dat je goed de etiketten van de producten bekijkt. Zo ben je er zeker van dat de juiste keuze maakt!