80% van de bevolking heeft wel eens last van rugpijn. In veel gevallen wordt deze pijn veroorzaakt door gebrek aan beweging en langdurig zitten in de verkeerde houding.

Het probleem situeert zich op verschillende niveaus in het lichaam. We overlopen elk probleemgebied van hoofd tot voeten.

Langdurig naar een scherm kijken zorgt ervoor dat we de nek voorwaarts bewegen. Dit zorgt voor grote druk op de nekspieren en kan vaak hoofdpijn met zich meebrengen. Door de houding van het hoofd komen de schouder mee naar voor. Dit zorgt op zijn beurt voor verkorte borstspieren en extra druk ter hoogte van de thoracale wervels.

Door het langdurig zitten zijn vaak ook de buik-en rugspieren verzwakt. Deze grote spiergroepen zorgen ervoor dat we onze romp in alle omstandigheden goed recht kunnen houden. Het inactief hangen in een bureaustoel maakt dat deze spieren geen werk moeten verrichten en dus verzwakken.

Ook de heupbuigers blijven niet gespaard bij langdurig zitten. Door de vele uren in dezelfde positie te zitten rekken deze spieren veel minder dan wenselijk is. Hierdoor gaan ze verkorten, en verkortte heupbuigers hebben een directe (negatieve) invloed op onze houding.

Maar hoe is dit probleem op te lossen? Door regelmatig te bewegen voorkom je al een groot deel van deze problemen. Beweging zorgt er namelijk voor dat de bloedcirculatie gestimuleerd, en dat spierverkorting voorkomen wordt. Deze oefeningen helpen je alvast op weg.

Voel je vrij kom deze af te drukken en op te hangen op het werk.

Wil je nog fitter worden op de werkvloer? Lees ook dit blogbericht : https://personaltrainersam.be/nl/blog/9%20tips-om-fit-te-blijven-op-de-werkvloer