Wie les volgt bij ons is het waarschijnlijk al beu gehoord. "Blijven ademen!" , "Ik hoor niemand ademen!","Focus op je ademhaling."

Als je gaat sporten weet je dat je best op voorhand voldoende eet. Je lichaam moet voldoende brandstof hebben om je workout tot een goed einde te kunnen brengen. Maar wat vaak vergeten wordt is dat zuurstof ook een belangrijk aandeel heeft bij sportprestaties. Wie niet goed ademt kan de spieren niet van voldoende zuurstof voorzien en zo zullen ze dus ook niet kunnen functioneren zoals gewenst.

Hoe moet je dan precies ademhalen?

  • Tijdens krachttraining

Inademen wanneer je het meeste kracht moet gebruiken zorgt ervoor dat je een goeie spanning op je core kan zetten. Een goeie vormspanning zorgt voor een optimale houding tijdens de oefening. Uitademen gebeurt tijdens het 'ontspannen'.

  • Tijdens duurtraining

Hier ligt de focus op het blijven doorademen. Wanneer de hartslag de lucht in gaat is het moeilijker om de ademhaling even kwalitatief te houden. Toch is het belangrijk om hierop te trainen. Een ritme zoeken in je beweging samen met de ademhaling helpt. Om de 2 slagen inademen tijdens het zwemmen of een ritme van 3 passen tijdens het lopen toepassen zal je training ten goede komen. De spieren krijgen dan ook een continue aanvoer van verse zuurstof.

  • Tijdens pilates/yoga

Deze 2 trainingen focussen heel hard op de ademhaling. Door op bepaalde momenten van de oefening in te ademen en andere momenten alle lucht uit de longen te blazen wordt het lichaam uitgedaagd.