Op zondagavond zeggen we met z'n allen: " Vanaf morgen ga ik terug op mijn eten letten."

Velen zijn heel bewust bezig met voeding maar toch slaag je er niet in om dit elk moment van de dag door te trekken. Je weet perfect welke voedingsstoffen goed zijn voor je en welke je beter links laat liggen.

Maar kennis is blijkbaar niet alles... Het onderbewustzijn en de macht der gewoonte zijn sterker dan we denken. Wilskracht is uitputbaar. Dit is ook de reden waarom de meeste heel strikte diëten gedoemd zijn om te falen. Ooit is die wilskracht op en verval je terug in de oude gewoontes.

Hieronder volgen enkele tips om je keuken snack proof te maken.

  • Maak je keuken minder 'loungeable.

Hoe meer je rondhangt in de keuken, hoe meer je zult eten. En waarom hang je rond in de keuken? Er is een gezellige zetel, er staat een TV, daar ligt de iPad... En als je daar dan toch rondhangt, dan kom je uiteraard in de verleiding om te sneukelen.

  • Maak het jezelf moeilijk. " When food is out of sight, it's out of mind."

Plaats gezonde voeding in het zicht ( fruitschaal op tafel) en op ooghoogte ( groenten in de frigo). Zo valt je oog eerst op de gezonde keuze en moet je niet weerstaan aan de minder gezonde variant.

  • Maak het gemakkelijk om te koken.

Geen tijd om te koken? Maak het jezelf gemakkelijk om voorgesneden groenten te kopen. Zo win je tijd en kan je een gezonde maaltijd serveren! win-win situatie.

Gebruik gepaste groottes van borden, kommetjes en glazen.

Hoe groter je bord, hoe kleiner je portie lijkt. Kies voor kleinere borden zodat je bord snel vol oogt.

Hoe groter de lepel, hoe meer je zult opscheppen.

Hoe groter het glas, hoe meer wijn je zult inschenken.

  • Ga niet multitasken.

Etenstijd is om te eten. Niet om te werken, te lezen of TV te kijken. Deze dingen zorgen ervoor dat je gaat overeten. Je hebt geen idee hoeveel je gegeten hebt en je eet tot de portie op is, of het programma gedaan is. Misschien had je halfweg al geen honger meer...

  • Verplicht jezelf om neer te zitten elke keer je iets eet.

Klinkt belachelijk? Absoluut niet. Dit heeft namelijk veel voordelen. Ofwel heb je 'geen tijd' om erbij neer te gaan zitten en laat je het stukje chocolade links liggen, ofwel word je eraan herinnerd dat je eigenlijk geen honger hebt en is de kans groot dat je de zak chips terug legt.

Geef toe, alleen aan de keukentafel gaan zitten omdat je een stukje chocolade wilt eten is niet zo fijn hé?